Lära sig att cykla

Som förälder undrar du kanske vilken ålder ditt barn bör lära sig cykla i. Hur ska du hjälpa dem att komma igång och vilka instruktioner ska du ge? Varje förälder känner sitt eget barn bäst och allt beror på ditt barns personlighet. Har du ett barn som är ganska orädd varierar metoden mot om du har ett barn som är lite mer försiktigt.

Lär ditt barn att cykla

Lär dig cykla

Att anpassa dig till ditt barns personlighet och rytm är en bra början. Framförallt vill du få ditt barn att känna sig trygg. Det vanligaste är att du stegvis lär ditt barn att cykla. Först med en trehjuling och sedan går över till en cykel med stödhjul. Ta sedan bort stödhjulen och håll i pakethållaren när du springer med barnet. Behöver du hitta utrustning till ditt barns cykel? Då finns det flera webbutiker som erbjuder dig det du behöver.

Ett alternativ är Länna Sport. De erbjuder både barncyklar och tillbehör till dessa. Ditt barn kommer känna en enorm stolthet när hen lär sig att cykla, varför det är en god idé att investera tid och pengar i ditt barn under den perioden. Det kommer att hjälpa ditt barn långt inpå livet med ett stort självförtroende.

Motivation och vad som genererar motivation varierar från person till person. Det kan göra ett lite mer räddhågset barn mer beslutet att bemästra konsten att cykla. Sätt upp ett mål med övningen istället för att tänka på farorna med att falla. Om de har en belöning när de lyckas är det också en bra morot till att försöka gång på gång.

Börja enkelt

Det behöver inte vara något avancerat eller överdrivet, men kan vara lika enkelt som en glass med pappa eller mamma på ett ställe som barnet gillar att gå till. Det viktigaste är att du hela tiden är lugn, hela tiden fokuserar på det positiva och ser till att de vet hur man bromsar och stannar cykeln. Trillar de, är det viktiga att du utropar ”ja, du klarade det!” , för att de ska tänka ”ja, det gjorde jag!”

Som förälder så stressa inte barnet utan låt det i lugn och ro få lära sig detta med cykel. Om man börjar med cykel från att de är riktigt små med stödhjul så tränar de i alla fall upp motoriken med trampor och hur man gör detta för att få cykeln att gå framåt. När det känns rätt så plocka bort stödhjulen och låt de försöka att cykla utan dessa tills de lärt sig. Lär också barnen vikten av övrig trafik och börja att cykla på uppfarten hemma och där det inte är några bilar alls.