Den japanska vågen

Nu var det längesedan Japan började strömma in i våra barns vardag. Böcker, spel och leksaker från det asiatiska landet har funnits i svenska butiker under en lång tid. Vilka saker har hängt kvar under en lång tid och behållit sin popularitet? 

Japan

Tamaguchi

Kommer ni ihåg de små, plastiga elektronikdosorna med virtuella djur som du behövde mata, rasta och busa med för att de skulle må bra och växa sig större.  Sedan 2010 har 27 miljoner Tamaguchis blivit sålda över hela världen och Sverige hakade på ganska kraftigt.

Allt som heter Pokémon

Pokemon dök upp för längesen i Sverige men dess popularitet är inte sviktat mycket. Det görs fortfarande Pokémonfilmer i Japan och där har också intresset levt kvar. Pokémon, som handlar om att samla på sig olika slags djur i en speciell boll, firade nyss tioårsjubileum i hemlandet. Idag finns det massvis med olika saker som har fått låna Pokémonnamnet: spel, filmer, brädspel, samlarkort, mjukdjur och böcker.

Anime

Anime började komma till Sverige under tidigt åttiotal då numera klassiker som ”Silver Fang” och ”Rai – Grottpojken” sändes på teve. Anime är japanskt animerade teveserier och filmer d’är karaktärerna har de numera välkända stora ögonen, gör stor gester och har ofta färgglatt hår. För barn finns det tusentals varianter men anime riktar sig även till vuxna. På grund av kulturskillnader kan anime för barn ha betydligt vuxnare teman än vi i västvärlden är van vid som om du tvekar kan du alltid kolla upp handlingen på nätet. Animes popularitet har under en tid stadigt klättrat uppåt i åldrarna och nu är det inte ovanligt att vuxna människor sitter och tittar på de tecknade serierna med samma nyfikenhet och fascination som barnen.