Hjälpmedel för er som arbetar inom förskolan

De som jobbar inom förskolan blir snart varse att det är ett arbete som innehåller många tunga lyft och obekväma ställningar som tär på kroppen. Vanligt förekommande belastningsskador är exempelvis ont i rygg och axlar samt problem med knän. Även hörseln kan ta stryk.

Som tur var finns det många olika slags hjälpmedel som underlättar och avlastar. Det finns nya moderna hjälpmedel för att underlätta för den som arbetar inom förskolan. 

Ergonomiska möbler

Numera finns det ett ganska brett utbud av möbler som är ergonomiskt utformade. Det finns exempelvis stolar som är utformade så att du naturligt sitter rak i ryggen. Vissa bord och stolar är också höj- och sänkbara.

Att tänka på är att barnen bara vistas några få av att sina liv i förskolan och då de för övrigt är som mest flexibla. Medan de vuxna, som arbetar inom förskolan spenderar många, många år där. Därför kan högre möbler vara att föredra framför de möbler i miniatyr som länge varit populärt på många förskolor.

Skadliga ljudnivåer

Ett stort problem inom förskolan är att både barn och vuxna ofta utsätts för skadliga ljudnivåer. För att förebygga hörselskador så finns numera pedagogiskt utformade ljudnivåmätare. Ofta varnar de med en röd lampa som lyser så att både barnen och de vuxna, så att alla förstår att det är dags att sänka sin röst.