Kemikalier i barnleksaker

De senaste 10 åren har användningen av kemikalier i barnleksaker nästan fördubblas.  Detta är siffror som är ganska skrämmande, att leksaker som våra barn leker med och stoppar i munnen innehåller ämnen som kan vara skadliga. 

Barn som leker

 

Många av de leksaker som köps och säljs i Sverige idag är tillverkade i Kina och det är dessa leksaker som innehåller flest otillåtliga kemikalier. I Kina är bland annat det förbjudna ämnet ftalater tillåtet vilket det idag inte är i Sverige. I en artikel på SVT går det att läsa att när Greenpeace nyligen testade några slumpvis utvalda barnleksaker i Kina visa det sig att över 60 % av dem innehöll skadliga halter av ftalater. Det är därför viktigt att vara extra noga med de leksaker som producerats i Kina.

För dig som småbarnsförälder som ska köpa leksaker är det inte alltid lätt att ta reda på vad leksakerna innehåller. Ett tips är att handla dina leksaker från stora leksaksföretag och fråga dig fram hos personalen. Ofta är de väldigt kunniga om sina produkter och vet vad de innehåller.  Ett annat tips är att lukta på leksakerna, köp ej de leksaker som luktar parfym. Dessa har ofta blivit parfymerade för att inte den starka plastlukten ska framträda. Undvik även de leksaker som luftar starkt av plast, de kan om du har otur innehålla ftalater. Försök hitta barnleksaker som innehåller naturgummi eller satsa istället på leksaker i trä för att ditt barn inte ska utsättas för någon risk.