När gymnasiet börjar närma sig – hur ska man välja?

Tiden går fort och helt plötsligt har de små trollen vuxit upp och ska välja vilken utbildning de ska gå. Att välja gymnasium är inte alltid enkelt, det finns många gymnasium, program och inriktningar att välja på.

Innan du väljer program och inriktning

Du behöver inte känna att du behöver ha din framtid självklar för dig bara för att du ska välja gymnasium. Innan du ska välja program och inriktning på gymnasiet så ska du fundera på vad du är intresserad utav. Fundera även på vad du skulle tycka var roligt och intressant att arbeta med.

Några tips

Välj det som du själv tycker är viktigast, det kan vara skönt att prata om valet av gymnasium med kompisar. Men tänk på att det alltid handlar om dig i slutändan. Tre tips du kan tänka på är om du har något intresse du brinner för, om du vill jobba eller studera direkt efter gymnasiet och vad du är bra på.

Sedan kan du gå på gymnasiemässor som är ett väldigt bra tillfälle att få prata med andra elever på skolorna och där har du chans att ställa dina frågor. Du kan sedan gå på öppet hus hos till exempel Kunskapsgymnasiet och prova på dagar för att få känsla på stämningen, lärarna och eleverna.