Starta barnbutik

Hur startar man en butik riktad till barn egentligen? Vad behöver man tänka på?

Det allmänna

Först och främst måste du starta ditt eget företag. Om vi ska förklara hur det går till kommer hela artikeln att gå åt. Istället hänvisar vi till Arbetsförmedlingens hemsida, de förklarar betydligt bättre hur det hela går till. Hos dem kan man även söka bidrag till företaget och få hjälp att konstruera sin affärsidé.

Sedan behöver man en passande lokal. Ju mer central, desto bättre. Men räkna med att hyran blir högre ju centralare man kommer. Tänk efter hur stort lager som behövs och hur mycket varor som ska köpas in.

Efter det kommer kostnader för att smycka lokalen. Det ska finnas hyllor och bord så man kan visa upp varorna. Och man behöver en bra butikskassa som gör att betalning med kontanter eller kort går smidigt. Det kan också vara en god idé att införskaffa ett kassaskåp för förvaring av värdesaker och pengar under natten.

Det mer specifika

Sedan är det dags för det roliga. Vilken ålder vill du rikta dina leksaker och kläder till? Ska det vara spritt med lite smått och gott åt alla eller vara helt riktat mot bäbisar? Sådana funderingar måste man ha klart för sig innan man sätter igång med varuinköp.

Se till omgivningen och vilka andra leksaksbutiker som finns. Det är svårt att etablera sig om man har för många konkurrenter. Om flera andra butiker i närheten  av din är riktade till en viss ålder kanske man måste prioritera om och sikta på äldre/yngre barn än vad konkurrenterna gör.

När det är dags att köpa in varor måste man följa EU-reglerna. Se till att alla leksaker som ska säljas i butiken är CE-märkt. Det betyder att leksaker uppfyller EU: s krav på tillverkning och material.

Var beredd på att jobba hårt

Sist men inte minst är det dags att slå upp portarna. Var beredd på hårda tider. Det är svårt att etablera ett nytt företag. Det kommer nog ta några månader innan man ens kan ta ut en beskedlig lön och det kan ta upp till ett år innan företaget går med vinst. Förhoppningsvis är man så investerad i sitt företags välbefinnande att de långa dagarna och tidiga mornarna inte spelar någon roll. För man har äntligen skapat något som verkligen är ens eget!