Tips för en stressig vardag

En hela familj ska samsas i ett hus eller i en lägenhet. Alla har olika scheman och arbeten att utföra men samtidigt måste man som förälder se till att veta allt om allas liv så man kan koordinera det. Det kan leda till minst sagt en stressig vardag. 

Det finns några enkla knep man kan ta till för att må lite bättre, både psykiskt och fysiskt under en stressig period.

Håll igång kroppen

Har du ett stillasittande arbetet så blir kroppen trött och stel. Detsamma gäller faktiskt om man står upp hela dagen. Det gäller att hitta ett sätt att hålla igång kroppen under arbetet utan att trötta ut den totalt.

Ett bra sätt för att förbättra blodcirkulationen och slippa trötta ben är med stödstrumpor. Strumporna ger kompression runt benen vilket hjälper till att motverka blodproppar och åderbråck.

Man kan också se till att ta många små pauser under arbetet. När man går och fyller på kaffekoppen kan man ta en minut för att sträcka ut ryggen, armarna och mjuka upp musklerna. Kroppen är starkt kopplad till vårt psykiska tillstånd så mår kroppen bra kommer humöret också bli bättre.

Hitta små ögonblick för dig själv

Det gäller att hitta de små stunderna i vardagen där du kan få vara ensam. Om det är omöjligt när man är hemma kanske man kan offra luncherna med jobbkompisarna under några veckor och istället hitta ett avskiljt ställe och slappna av.

Hemma kan man diskutera med sin partner och med barnen om hur man ska lägga upp vardagen. Går det att gå och lägga sig senare eller kliva upp tidigare än alla andra, försök med det. Varje halvtimme som går att skrapa ihop är värdefull.

Våga be om hjälp

En sak som många föräldrar har svårt med är att be om hjälp när det krisar. Kanske har både barnen kommit in i trotsperiod och ingenting i vardagen är lika lätt. Man vill inte belasta sina egna föräldrar eller vänner och känner sig som en dålig förälder när ingenting går som planerat.
Man kan ringa BRIS som vuxen också. De är där för att hjälpa hela familjen att fungera och kan vara med som råd och stöd under jobbiga perioder. De är inte där för att döma, utan hjälpa.