Utelek alla årstider

Det är bekvämt med tryggheten och strukturen i hemmet, klart finns det risker inomhus också, men det är en begränsad yta som vi föräldrar måste ha koll på. Men oavsett årstid så mår alla bra av att vara utomhus, den friska luften håller oss friskare och piggare oavsett ålder. Naturen har mycket att erbjuda oavsett vart du bor i landet eller vilken årstid det är, det kanske inte känns så men vi har samlat lite förslag på utomhuslek för alla årstider.

Den första och kanske enklaste är att investera i leksaker som passar för utomhuslek såsom rockringar, hopprep och bollar av olika slag. Men glöm inte att naturen själv erbjuder massor av äventyr. Varför inte bygga en koja, antingen en provisorisk koja av stolar och textilier, eller en riktig träkoja som håller i flera år. Låt fantasin styra er, följ med barnen in i deras fantasier och betrakta världen ur barnets ögon en stund. En annan spännande lek är att upptäcka naturen i en kombination är lek och lärande, kanske kan ni samla löv eller stenar som ni sedan letar upp i böcker och läser mer om. Eller varför inte ta in snö och se vad som händer när den smälter?

Även odling är något som intresserar många barn. Att lägga ner ett litet litet frö och vattna och sedan se hur det plötsligt blir till en planta eller blomma. Kanske kan ni skapa ett odlingsland i trädgården, eller odla i krukor eller balkonglåda på balkongen. Vill man kombinera detta med ett lärmoment så kan man plocka saker utomhus och planera för att undersöka vad som kan växa och inte. Fantasin är det som sätter gränserna. Men naturen är en lekplats att njuta av årets runt.