Att få ett handikappat barn

När ett par väntar barn är det enda de önskar sig att barnet ska få födas friskt. Det värsta de kan tänka sig är att något allvarligt ska hända med den nya familjemedlemmen som begränsar hans eller hennes förmåga att klara av att leva ett normalt liv.

Speciella behov

Det är dock inget man själv kan styra över. Varje år föds många barn med olika handikapp. Att få ett annorlunda barn kan bli lite av en chock för föräldrarna. När chocken väl lagt sig brukar det istället gå att se möjligheterna. Precis som alla andra barn är det handikappade barnet fyllt av kärlek att ge både till sina föräldrar men också till alla andra i sin omgivning.

Skapa rätt förutsättningar

För att det ska gå så lätt som möjligt är det dock viktigt att ha bra förutsättningar för att ta hand om barnet. Beroende på vilket som är det aktuella handikappet finns det många produkter som kan hjälpa till i vardagen. I en del fall krävs nämligen vård i hemmet, något som för en del kan kännas jobbigt. Man kanske behöver någon som kommer till hemmet, hemmet behöver specialutformas – eller vad det nu kan vara. Men med tiden så blir förhoppningsvis även detta en naturlig del av vardagen och inte så jobbigt.

Om barnet av någon anledning kommer att vara sängliggande längre perioder kan trycksår uppstå om man inte har en bra säng för att förhindra detta. En bra produkt som kan förhindra och lindra symptomen är tryckavlastande madrasser. Något annat som kan vara en utmaning är att duscha. Då går det att köpa speciella duschstolar som gör det enklare. Det går också att göra badrummet handikappanpassat. Då kanske barnet till och med kan duscha själv vilket är bra för självkänslan och självförtroendet.

Att åka bil är något många andra också upplever som svårt. Om barnet har en rullstol gäller det att det finns extra utrymme, antingen för att stoppa undan rullstolen eller för att barnet ska kunna sitta kvar i den under hela färden. Det är bara de inblandade som kan säga vad som är bäst. Läs mer på Försäkringskassan om vad som gäller för bilstöd.