Dags för barnkalas – här är tipsen!

Barnkalas är och ska vara ett riktigt festligt tillfälle och som förälder har man alla möjligheter att skapa något riktigt fint till sitt barn. Men det behöver inte innebära att allt ska vara överdrivet – tvärtom brukar faktiskt många barn gilla saker som är ganska enkla och lätta att ta till sig, de vill helt enkelt bara ha kul! Ett hett tips är därför att tänka glädje, lek samt kreativitet för att skapa ett härligt kalas för alla.

Först och främst bör man kolla med sitt barn om det finns några särskilda önskemål, det kanske skulle vara extra kul att exempelvis sätta ett visst tema på festen. Sen bör man även redan ganska tidigt i planeringen bestämma hur många man har möjlighet att låta komma på kalaset – det är ändå en stor skillnad på att bjuda in en hel klass och bara låta de närmaste kusinerna komma. Även plats för kalaset bör bestämmas i tidig fas, det är nämligen många festlokaler som har lång väntetid och man bör därför vara ute i god tid.

Som festtugg till festen finns massor av roliga och kreativa recept att välja bland som ger kalaset en extra detalj. Försök anpassa maten och fikat utifrån vilken tid kalaset äger rum – det innebär med andra ord att man inte bjuder på stor grillbuffé klockan 10.00 på förmiddagen eller bara en liten kaka klockan 17.00. En bra mix av lite salt och sött är ett smart tips som ofta funkar på barnkalas. Man kan exempelvis bjuda på lite snacks i form av grönsaksdipp, små mini-hamburgare och korvspett. Därefter är det dags för tårtan som alla barn väntar på. Samtidigt som tårtan serveras kan man passa på att ställa fram några skålar med fruktsallad – det finns nämligen barn som inte gillar tårta!

Ett avslutande tips till dig som förälder är vikten av att göra efterstädningen enkel, gör det därför enkelt för dig och välj plasttallrikar och vaxduk. Som dryck är Festis ett smart alternativ som lätt städas bort, annars kan man alltid servera måltidsdryck (betydligt mindre socker än ren saft) i festliga plastmuggar.