Mat för barn

Vi har tidigare pratat om vilken mat som är passande för de allra minsta, men även lite äldre barn kan ha speciella kostbehov. Här går vi igenom några saker som bör vara en del av varje barns kost. 

barn som äter mat

Då barn normalt sett äter förhållandevis lite samtidigt som de växer och utvecklas finns det enorma krav på maten som de äter. Maten måste vara tät på näringsämnen, något som till väldigt stor del utesluter allt som heter kakor, godis och annat fika.

Tallriksmodellen gäller än

Trots att lång tid har gått sedan dess lansering så rekommenderar livsmedelsverket fortfarande att man följer tallriksmodellen. Förkortat så innebär den att man skall äta en stor del kolhydrater som till exempel potatis, ris eller pasta. En stor del sallad med varierade grönsaker samt en liten del kött.

Man kan även hålla ett öga öppet för nyckelhålsmärkt mat. Mat med den märkningen innehåller nämligen mindre mättat fett, socker och salt samtidigt som de inkluderar mer fibrer än de normala alternativen.

För vuxna kan denna typen av mat vara bra att äta för att få i sig mindre energi, det är dock inte anledningen den rekommenderas till barn.  Det viktiga för dem är istället att det blir en bra balans mellan olika fetter, kolhydrater och protein.

Mjölk

Gällande mejeriprodukter så rekommenderar livsmedelsverket att varje barn skall konsumera ungefär en halvliter per dag. Yoghurt, mjölk och fil får gärna kombineras som de vill, lättvarianter rekommenderas dock.

Om inte annat så bör man i alla fall låta sina barn dricka mjölk på grund av dess historiska betydelse som du kan läsa mer om på Norrmejeriers hemsida.

Frukt och grönt

Barn mellan fyra och tio år rekommenderas att äta ca 400 gram per dag. För barn över tio år gäller 500 gram per dag.