Rätt läge för syskon

Går ni i tankarna att skaffa ett syskon till barnet ni redan har? När är det egentligen läge att skaffa barn nummer två?Syskon på G

Enligt Viföräldrar finns det en viss ålder på det barn ni redan har som är den bästa åldern att få ett syskon i. Ett barn går igenom olika faser i livet och dessa i sin tur innebär olika mognadsnivåer. Enligt psykologen Anna Sylvén så är tre år den ålder som är bäst lämpad för ett barn att acceptera ett nytt syskon. En treåring har då nämligen börjat skapa sig en egen identitet, samtidigt som det ändå fortfarande är litet och flexibelt. Det innebär att han eller hon är redo för att ge plats åt en till i familjen, samtidigt som barnen kommer kunna leka med varandra på ett bra sätt när de växer upp.

Om ni planerar in att skaffa ett syskon till ert barn, så finns det smarta gravidpaket på Graviditetskollen.nu. Med dessa paket får ni bland annat ägglossningstester som indikerar när det är mest lämpligt att försöka, samt även graviditetstest för att se om det har tagit sig. Andra viktiga saker man behöver inför och under en graviditet följer också med så som folsyra och vitaminer. Det kan påverka och öka era chanser till att skaffa ett barn till. Dessa paket finns i olika storlekar.

Att skaffa ett syskon eller ett barn till, behöver givetvis inte ske när ert första barn är tre så som psykologen rekommenderar. Hon säger även att det är viktigt att se till andra faktorer. Dessutom går det inte alltid att styra över biologin heller. Dock kan det vara svårt för ert första barn att få ett syskon före tre års ålder, då det kan kännas som han eller hon får en rival till mamma och pappas kärlek. Det är viktigt att ge lika mycket kärlek till båda barnen, oavsett när det nya syskonet träder in i er familj.