Hälsosam kost för barn

äta_grönsaker_271410581

Att hålla god kost är något vi alla bör göra och det blir desto enklare att göra detta om man gjort det sedan man var liten. Så vad ska man tänka på när man planerar ett barns kost?

Mycket näringsrik mat

Barn är ju inte lika stora som vuxna och får därför inte i sig samma mängd mat. Av denna anledning är det viktigt att barn får i sig riktigt näringsrik mat. Undvik därför mat som innehåller mycket energi med lite näringsämnen, vad man brukar kalla tomma kalorier.

Regelbundna måltider

Regelbundenhet är alltid bra när det kommer till mat. Genom att äta lagom stora portioner och fler gånger om dagen är det enklare att undvika att småäta och bli mer onyttig. Detta ger även möjligheten att se till att barn får i sig alla näringsämnen och äter en varierad kost utan att behöva passa in allt i bara några få måltider om dagen.

D-vitamin

De första två åren bör man ge barn så kallade D-droppar, vilket är D-vitamintillskott. Vissa omständigheter kan dock göra så att man bör fortsätta med D-vitamin även när de är äldre. Detta är till exempel fallet om barnet har mörk hud, då pigmentet gör så att det inte bildas lika mycket D-vitamin i huden, om barnet inte kan äta fisk eller om de inte vistas tillräckligt mycket utomhus. I dessa fall finns det även D-vitamin att få tag på i andra format som kan fungera riktigt bra.

Frukt och grönt

För unga barn (under fyra år) bör frukt och grönsaker ingå i kosten var dag, helst vid varje måltid. Med åldern ökar man mängden så att vi fyra års ålder äter de omkring 400 gram frukt och grönsaker varje dag. Detta betyder att de får i sig ekvivalent två frukter och två handfull med grönsaker varje dag. Dessa grönsaker bör till hälften vara grova grönsaker (det vill säga som morötter, blomkål, kålrot, vitkål, broccoli och bönor).

Fullkorn

Fullkornsprodukter är även bra för barn, men det är viktigt att veta att de kan få i sig för mycket. Om detta händer blir de inte bara lös i magen utan kan även få problem att få i sig tillräckligt med energi. Vad som är för mycket kommer ju variera från barn till barn, så det gäller att prova sig fram. Om detta händer kan man helt enkelt byta ut något de äter mot en icke-fullkornsvariant.