Första barnet

Att bli pappa eller mamma för första gången är en fantastisk upplevelse som förändrar livet för alltid. Men det sätter samtidigt en stor press på föräldrar vad gäller både barnskötsel och ekonomi.

Att få barn tillsammans med den man älskar kan sätta hela relationen på prov, och det gäller att båda är väl förberedda inför den svåra och viktiga uppgiften att bli förälder. I den här artikeln kan man läsa mer om hur det är att vara nybliven förälder och vad man ska tänka på för att hela familjen ska må bra.

När du ska börja amma

När man ammar sin bebis gör man mer än bara ger den mat. Närheten och kroppskontakten med mamman skapar trygghet och bidrar till en god känslomässig utveckling. Bröstmjölken är den viktigaste näringskällan för ett nyfött barn och hjälper till att hålla barnet friskt och starkt. Tänk på att vila mycket och inte stressa under tiden du ammar. Då får du en bättre mjölkproduktion samtidigt som avkoppling hjälper dig att må bättre.

Att köpa kläder till barn

En bebis växer otroligt fort det första året. En frisk bebis kan tredubbla sin vikt och växa uppemot 25 centimeter redan det första året. Även fast det är både roligt och spännande att köpa barnkläder är det en stor ekonomisk utgift. Det är viktigt att planera sina inköp väl. Det kan vara bra att köpa kläder som barnet har plats att växa i. Mjukiskläder är ett bra exempel på ekonomiska kläder eftersom materialet är mjukt och tål att stretchas.

Självklart ska man också väga in funktion när man köper barnkläder.
I Sverige har vi ett relativt kallt klimat och varma kläder är viktigt för att barnet inte ska bli sjuk. Underställ av bomull är ett bra material att nära kroppen eftersom det håller värmen. Men det viktigaste plagget är ändå mössan eftersom kroppsvärmen till största del släpps ut genom huvudet.